478 poze   45386 vizite
Albume
000_decizia finala_000000_MY BIRTHDAY_000000_MY FACEBOOK_000000_REGULI_000aeroportul din123alegeti peisajulanimale   balena albastra   balene   cai   cameleoni   crocodili   delfini   elefanti   lei   lilieci   lupi   rechini   rinoceri   serpi   tigrii   ursicars 2carti duel masterscase de vis   casa 1   casa 2cateicele 7 minuni ale lumiicentrul de adoptii happy animalsconcurs cine stie castiga 1concurs cine stie castiga 2concurs cine stie castiga 3concurs cine stie castiga 4concurs cine stie castiga 5copilariaculorile copilarieidesene vechi   curaj cainele fricos   ed edd si eddydespre minedoamnei invatatoareespaniafilme vechi si noigarajul de vechiturihalloweeeeeeeeenkung fu cu pisicilocuri de onoaremallul small price   cofetaria palomita   imbracaminte sport   parfumeria francemasinimasini pentru voimasinile melemichael jacksonmuntimy best friendsomul cu bancurile se intoarcepiratii din caraibepoze cu minepoze facute de mineprietenii mei de pe sunphotopt admitere scoala supervedetapt supervedetapt xnice4everxRObotziroma sau venetiaromania tara measchool timescoala cunoaste ceva nouscriitori   ion creanga   mihai eminescushrektabara dragatabara draga 2tari si capitaletema 1 monumentetema 2 filmetema 2 scoala lui somethingnewtema 3 scoala somethingnewtema 3 vedeta preferatatema 4 animalele preferatetema 4 scoala somethingnewtema 5 prietenii adevaratitema 5 scoala lui somethingnewtema 6 capitalistiitema 7 draga romanietema 8 deserturi care au dat inconjurul lumiitema1 pentru scoala lui somethingnewtoamnatop 5 animale care imi placun fel de oracolvodka de la targu neamtzz nota va rog zz

membru din 7 iunie 2011

cai

Calul (Equus caballus) este un mamifer erbivor copitat de mărime considerabilă, fiind una dintre cele şapte specii moderne ale genului Equus.

Calul domestic este un mamifer ce face parte din ordinul Perissodactylia, Familia Ecvideelor. Corpul este zvelt, iar gâtul este puternic şi poartă o coamă. Trunchiul, cu piept lat, se sprijină pe patru membre lungi, musculoase, puternice, terminate cu câte un deget învelit în copită. Incisivii sunt îndreptaţi oblic înainte. Deoarece se tocesc, pe suprafaţa incisivilor apar ornamentaţii, după care se apreciază vârsta animalului. Caninii sunt mici. Între canini şi premolari se afla bara cornoasă. Măselele sunt late, cu creste de smalţ. Este folosit pentru călărie, dresaj (cai) şi consum de carne.

[modificare] Filogenia calului
Reconstituirea evoluţiei calului s-a realizat pe baza studuilui fosilelor. Strămoşul îndepărtat al calului, Propalaeotherium, era un animal de mărimea unui câine, având mai multe degete la picioare decât calul actual (care are numai unul, celelalte fiind atrofiate), ce trăia în păduri, hrănindu-se cu frunze. Într-o perioadă de timp de aproximativ 50 de milioane de ani, calul devine animalul ierbivor, cu forma şi mărimea din zilele noastre, atrofierea degetelor de la picioare fiind o adaptare la fugă. Evoluţia calului s-a putut urmări în mod deosebit în America de Nord. Această evoluţie are loc treptat, fiind documentată de fosilele descoperite. Astfel, procesul de evoluţie a calului începe din perioada eocenă, cu aproximativ 555 de milioane de ani în urmă. Strămoşul calului din aceea perioadă era Hyracotherium numit de unii şi Eohippus, care se hrănea cu frunze şi fructe din pădure. Mărimea sa era de 20 de cm înălţime la umăr. Hyracotherium se deosebea mult de calul de azi: era de mărimea unei vulpi sau căprioare, avea spinarea încovoiată, gâtul, botul şi picioarele erau scurte, piciorul era asemănător labei de câine (cu degete), craniul şi creierul erau mici.

În urmă cu circa 50 de milioane de ani urmează un proces lent de evoluţie, perioada de trecere de la Hyracotherium la Orohippus. Aceasta se produce prin hrănirea mai variată, ce determină o modificare a dentiţiei. Din Orohippus ia naştere forma următoare a calului (ca.47 miloane de ani) Epihippus.

Dinţii devin mai tari şi mai bine fixaţi, fapt explicat prin schimbarea hranei datorită schimbării climei din America de Nord (climă uscată), prin reducerea zonei pădurilor şi apariţia stepei, strămoşul calului adaptându-se la vegetaţia specifică de iarbă a stepei.


Mesohippus (Heinrich Harder, 1920)Faza următoare de evoluţie a calului Mesohippus a apărut în urmă cu 40 de milioane de ani. Acest strămoş al calului era mai mare, înălţimea la grebăn (umăr) fiind de 60 cm, spinarea mai puţin încovoiată, gâtul, picioarele şi botul mai lungi, numărul degetelor de la picior redus la 3 degete.

În urmă cu cca. 35 milioane de ani apare Miohippus, care era mai mare şi cu craniul mai lung decât forma precedentă.

În urmă cu 24 milione de ani, în familia calului se diferenţiază forme variate, dar unele forme dispar, incapabile să se adapteze la noile condiţii de mediu. Linia care a supravieţuit, adaptată la hrănire cu frunze şi cu iarbă (greu digerabilă fiind bogată în silicaţi) a fost Opalphytolith, la care în evoluţia dinţilor, apar dinţi robuşti, mai rezistenţi la tocire. Aceste animale au picioare mai lungi şi pot să alerge mai repede pe vârfurile degetelor pe zonele întinse de stepă.

Varianta următoare în evoluţia cabalinelor este Parahippus, ce apare în urmă cu 23 miloane de ani: animalul are încă trei degete, posedă însă dinţi mai lungi ca predecesorii lui.


Calul domestic (Equus caballus)Urmaşul său, Merychippus, apare în urmă cu 18 milioane de ani. Cu toate că are tot trei degete, calcă numai pe vârfurile lor; dinţii capătă o formă tot mai rezistentă, apropiindu-se de forma dentiţiei actuale a calului.

Din linia Merychippus iau naştere un număr mare de variante, printre care şi varianta foarte asemănătoare calului de azi, cu o dentiţie rezistentă.

În urmă cu 15 milioane de ani apare Pliohippus, cal cu trei degete la picior, asemănător calului actual, urmat de succesorul său Dinohippus. Tipul calului de azi, Equus, apare în urmă cu cca. 4 milioane de ani.

Calul din America de Nord dispare acum câteva mii de ani, fiind readus de către europeni, în procesul de colonizare a Americii, în secolul al XVI-lea. Calul readus în America se sălbăticeşte din nou, apărând mustangul, calul indienilor din America; un proces asemănător se produce în Australia cu calul şi măgarul. Calul de sex masculin este numit armăsar, femela fiind numită iapă. Aceasta poate să aibă un mânz pe an, perioada de gestaţie la iapă având o durată de 11 luni.

[modificare] Rase de cai şi ponei
Akhal-Teke
Albanian
Altai
Alter-Real
American Cream Draft
American Saddlebred
American Shetland
American Standardbred
Andaluz (cal)
Andravida
Anglo-Kabarada
Anglo-Arab
Appaloosa
AraApaloosa
Arab
Ardennais
Ardenes
Ariegeois
Asturcon
Australian Brumby
Auxois
Azteca
Baluchi
Banker
Barb
Bardigiano
Bashkir
Bashkir Curly
Basotho
Batak
Bavarian Warmblood
Bavaro
Berberisco
Bolones
Boulonnais
Brabant
Breton
Budonny
Calul Canadian
Calul Islandez
Camargue
Chilean Corralero
Cob
Danish Warmblood
Dartmoor Pony
Deliboz
Dole Gudbrandsdal
Dole Trotter
Don
Dulmen Pony
Dutch Draft
East Bulgarian
Einsiedler
English Riding Pony
Eriskay Pony
Estonian Native
Exmoor Pony
Faeroes Ponie
Falabella
Finnish
Florida Cracker
Frederiksborg
Freiberger
Friesian
Frizon
Furioso
Galiceno
Galician Pony
Garranos
Gelderlander
German Ridding Pony
Gidran Arab
Gotland Pony
Groningen
Gypsy Vanner
Hack
Hackney
Hackney Pony
Haflinger
Hanoverian
Hequ
Highland Pony
Hokkaido
Holsteiner
Huţul
Indian Half-Bred
Iomud
Irish Draft
Italian Heavy Draft
Java
Jinzhou
Kabardin
Karabair
Karabakh
Kathiawari
Kerry Bog Pony
Kiger Mustang
Kisber Felver
Kiso
Kladruber
Knabstruper
Konik
Kushum
Kustanai
Landais
Lipizzaner
Lokai
Losino
Lusitano
Mammoth Jack
Maremmana
Misaki
Morab
Murakozi
Mustang
Nonius
pintalossa
sprint horse



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
anonim
Kristinika 3 septembrie 2011  
Cand o sa am nevoe sami fac tema la geogra o sati vizitez contu :P glumeam :)) :D
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.