478 poze   45353 vizite
Albume
000_decizia finala_000000_MY BIRTHDAY_000000_MY FACEBOOK_000000_REGULI_000aeroportul din123alegeti peisajulanimale   balena albastra   balene   cai   cameleoni   crocodili   delfini   elefanti   lei   lilieci   lupi   rechini   rinoceri   serpi   tigrii   ursicars 2carti duel masterscase de vis   casa 1   casa 2cateicele 7 minuni ale lumiicentrul de adoptii happy animalsconcurs cine stie castiga 1concurs cine stie castiga 2concurs cine stie castiga 3concurs cine stie castiga 4concurs cine stie castiga 5copilariaculorile copilarieidesene vechi   curaj cainele fricos   ed edd si eddydespre minedoamnei invatatoareespaniafilme vechi si noigarajul de vechiturihalloweeeeeeeeenkung fu cu pisicilocuri de onoaremallul small price   cofetaria palomita   imbracaminte sport   parfumeria francemasinimasini pentru voimasinile melemichael jacksonmuntimy best friendsomul cu bancurile se intoarcepiratii din caraibepoze cu minepoze facute de mineprietenii mei de pe sunphotopt admitere scoala supervedetapt supervedetapt xnice4everxRObotziroma sau venetiaromania tara measchool timescoala cunoaste ceva nouscriitori   ion creanga   mihai eminescushrektabara dragatabara draga 2tari si capitaletema 1 monumentetema 2 filmetema 2 scoala lui somethingnewtema 3 scoala somethingnewtema 3 vedeta preferatatema 4 animalele preferatetema 4 scoala somethingnewtema 5 prietenii adevaratitema 5 scoala lui somethingnewtema 6 capitalistiitema 7 draga romanietema 8 deserturi care au dat inconjurul lumiitema1 pentru scoala lui somethingnewtoamnatop 5 animale care imi placun fel de oracolvodka de la targu neamtzz nota va rog zz

membru din 7 iunie 2011

ursi

deşi răspândit în toată regiunea holarctică, pentru români ursul brun este un animal prin excelenţă românesc.

Prezent în folclor din cele mai vechi timpuri, amintit de Mircea Eliade ca totem al unora dintre călugării luptători daci, ursul a devenit o figură legendară, privit cu teamă şi admiraţie chiar şi de orăşeni.

Animal deosebit de puternic, aparţinând familiei Urside, ursul brun românesc - privit de mulţi biologi ca sub-specie încă neînregistrată - are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălţime la greabăn de până spre 1,5 m şi o greutate maximă de 600 kg. Ursul brun poate trăi până la 30 de ani în natură şi până la 50 de ani în captivitate[1]. Este un animal plantigrad, iar ghiarele nu sunt retractile, imprimându-se în mers odată cu talpa şi degetele.

Denumirea ştiinţifică a cunoscut numeroase variaţii. Cea în uz la ora actuală este Ursus arctos arctos, Linne, 1785.

Ursul brun are o blană deasă, mult apreciată, cu două rânduri de peri, spicul şi puful. Deşi culoarea de bază este cea brun-cafenie, variaţiile sunt dosebit de mari, de la urşi roşcaţi la cei aproape negri. Unele exemplare prezintă pete albe la baza gâtului, formând uneori un adevărat guler, asemănător cu cel al ursului gulerat de Himalaya.

Dentiţia este tipică de omnivor, cu canini puternici şi molari rotunjiţi.

Ursul brun mai este răspândit de asemenea, în America de Nord (Alaska, Canada), cât şi în Rusia, unde există cea mai mare populaţie (120.000[necesită citare]). În afara României, în Europa se mai găsesc efective în Scandinavia, Polonia, Cehia şi Slovacia, cât şi în Franţa sau Spania (în Munţii Pirinei). Aici numărul de urşi bruni este foarte redus - doar câteva zeci de exemplare. În Insulele Britanice a dispărut.

[modificare] Ursul brun în România
În România, ursul brun se găseşte din cele mai vechi timpuri. Până în prima jumătate a sec. XIX se găsea în întreaga ţară, din Delta Dunării până în Carpaţi. Din păcate, a fost exterminat din zonele de câmpie, pentru a nu împiedica agricultura extensivă şi creşterea extensivă a vitelor, pescuitul extensiv şi alte practici similare din secolul XIX.

Cu toate că este retras în Carpaţi, ursul îşi găseşte în România cel mai prielnic adăpost din Europa[1]. Ursul brun trăieşte de-a lungul lanţului carpatic, mai ales printre stânci, unde îşi poate crea bârlogul[1]. Animal puternic, poate parcurge chiar şi 150 de kilometri într-o singură zi şi se bazează pe auz şi miros[1].

În decembrie 2010, în România existau 6.000 de urşi bruni, adică 40% din totalul celor existenţi în Uniunea Europeană[1]. În anul 2008, în România existau 7.500 de urşi bruni[1].

[modificare]



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
anonim
Kristinika 3 septembrie 2011  
pune si tu mai multe poze in albumele aste cu foarte mult scris
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.